Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Τα "επιδόματα" των Σαμαροβενιζελων..




Είναι το λιγότερο αστείο να ακούς οτι τα μέτρα που πάρθηκαν για την στήριξη της μεσαίας και της εργατικής τάξης έθεσαν την οικονομία σε κίνδυνο εκτροχιασμού.

Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ σε γραφικότητες που ακούγονται τύπου "Αργεντινή, Μαδούρο" κτλ, γιατί η αποχαύνωση και η απελπισία που προωθούν ευτυχώς δεν μας έχουν προσβάλλει ακόμα όλους.

Είναι σαφές ότι οι δείκτες της οικονομίας, οι εκθέσεις και οι αξιολογήσεις τόσο απο διεθνείς οίκους οσο και από τους θεσμικούς εταίρους είναι ενθαρρυντικοί. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τους έχει δημιουργήσει αϋπνίες.

Πάμε όμως να δούμε μια διαφορετική "επιδοματική" πολιτική που υιοθετήθηκε την πενταετία 2010- '15, και ακούμπησε στις πλάτες της μεσαίας τάξης διαλύοντας την συθέμελα.

Αναφέρομαι στην "επιδοματική" πολιτική του Γιωργάκη και των Σαμαροβενιζέλων που απο τα 220 δις που δόθηκαν στην Ελλάδα -κρατηθείτε!- λιγότερο απο το 5% κατέληξε στην ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού.

Αυτοί που κατάφεραν με τις αλχημείες τους να φτοχωποιήσουν μια ολόκληρη χώρα, δημιουργώντας στρατιές ανέργων και ανασφάλιστων για να διασώσουν τις τράπεζες και να ξεπουλήσουν μέχρι και τις πέτρες σε τιμή ευκαιρίας, μιλάνε τώρα για κατάργηση των επιδομάτων και κινδύνους της οικονομίας.

Για να καταλάβει κανείς τι έχει γίνει και τι διακυβεύεται αρκεί να διαβάσει -κρατηθείτε ξανά- μελέτες φοιτητών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, πιο συγκεκριμένα της Σχολής μανατζμεντ και έρευνας του Βερολίνου, οπου σε 24 σελίδες αναλύουν την πορεία των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Συνοπτικά να πούμε πως 86,9 δις στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 για εξόφληση τόκων και 37,3 για επανακεφαλαιοποίση τραπεζών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημεριδα handelstand προ τριετίας.

Επίσης ενα πολύ σημαντικό θέμα εινςι πως οι χρεοκοπημένες τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιηθηκαν εν μεσω κρίσης παρείχαν σε επίσης χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και ζημιογόνες και υπερδανεισμένες, χρηματοδότηση εν μέσω Μνημονίων.

Πιο συγκεκριμένα δόθηκαν 150 εκατομμυρια ευρώ(καλά διαβάσατε) σε επιχειρήσεις που χρωστούσαν ηδη 800 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία. Επιχειρήσεις που απο την περίοδο 2008- 2014 είχαν σημειώσει ζημιές της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ και συνέχιζαν να παρασιτούν εις βάρος της κοινωνίας.

Ολα αυτά τα ποσά για τους πασοκονεοδημοκράτες και τους θιασώτες τους, δεν έθεσαν ποτέ σε κίνδυνο την εθνική οικονομία και τα συμφωνηθέντα προγράμματα. Για αυτούς ήταν απαραίτητοι οι πακτωλοί δισεκατομμυρίων στις τράπεζες και τα εκδοτικά συγκροτήματα προκειμένου να συνεχίσουν τον αποπροσανατολισμό, την αποχαύνωση και την καθημερινή "κιτρινιλα" που εξέπεμπαν τα δελτία των 8 και οι φυλλάδες τους.

Δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα έξυπνος κάποιος για να καταλάβει πως το αφήγημα τους είναι στην ουσία ένας μύθος. Όπως λέει γνωστή διαφήμιση ζυθοποιίας "παντού υπάρχει ένας μύθος", τελευταία στα τοξικά νέα που καλλιεργούν φύτρωσαν πολλοί..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου